Aangesloten bij Parkinsonnet

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

BIG-registratienummer 59049837825

 

 

 

 

 

Psycholoog-NIP

 

 

 

 

 

 

 

 

Lid Nederlandse Vereniging voor GZ-psychologen (NVGzP)

 

 

 

 

 

 

Lid PAR-adviesgroep Parkinson Vereniging

 

 

AGB-code: 94-016157

 

 

 

nouwshulp

bijparkinson

Ad Nouws

06 451 491 59

Bezoekadres

Leefstijlcentrum De Remise

Mr. Van Coothstraat 8a

6651 ZJ Druten

Postadres

Maasdijk 21

6621 KE Dreumel

 

 

 

Begrip is het startpunt

In mijn lange loopbaan als psycholoog heb ik me vooral beziggehouden met de behandeling en begeleiding van mensen met een hersenziekte: parkinson, parkinsonismen, huntington, dementie.

Ik ben gefascineerd door de vraag wat er met iemand gebeurt als de hersenen beschadigd raken. Ik probeer dat te begrijpen. Begrip is het startpunt van een behandeling.

 

Welke problemen

Wie parkinson krijgt zal merken dat het langzaam maar zeker onmogelijk wordt zonder problemen verschillende dingen tegelijk te doen. En het zal steeds vaker voorkomen dat dingen niet gebeuren. Niet uit onwil, maar gewoon, omdat het er niet van komt. Parkinson kan aanzetten tot piekeren en somberen en het is beslist zo dat het stress-systeem verandert, waardoor je bijzonder gevoelig wordt voor spanning. Spanning werkt onmiddellijk weer in op het lichaam en verergert razendsnel de parkinsonklachten.

 

Zijnswijze wordt anders

Met parkinson kom je anders in de wereld te staan. Filosofisch uitgedrukt: je zijnswijze wordt anders. In principe kun je alles nog wat vroeger ook kon, maar je moet de wereld anders benaderen. Als je geen twee dingen tegelijk kunt, moet je leren ze na elkaar af te werken. Als eigen initiatieven uitblijven, moet je openstaan voor andere ‘startmotoren’.

 

Het gevolg van parkinson is dat je een beetje anders wordt. Dat wil zeggen, je bent nog altijd dezelfde persoon, maar iedereen zal moeten inzien dat ze niet meer hetzelfde van je mogen verwachten. Dat proces moet jezelf ook doormaken.

 

Partner erbij betrekken

Ik betrek de partner of andere mantelzorgers zo veel als kan in de behandeling. Partners zijn geneigd elkaar te sparen. Ze willen elkaar geen pijn doen, slikken soms hun ergernissen in of bagatelliseren de moeilijkheden. Daarom is het goed bij aanvang van de behandeling ieder ook alleen te spreken. Toch is het ook mijn ervaring dat je niet te lang los van elkaar moet praten met een hulpverlener, omdat het gevaar bestaat dat je van elkaar vervreemdt.

 

Onderzoeken wat nodig is

Als mensen in een vroeg stadium bij me komen zijn 3 tot 6 bijeenkomsten meestal genoeg voor een goede behandeling. Samen kijken we naar het patroon van de innerlijke veranderingen en onderzoeken de gevolgen voor relatie, werk, activiteiten en zingeving.

Waar mogelijk proberen we oplossingen of manieren te bedenken om met die gevolgen om te gaan. Daarbij hanteer ik een groot aantal verschillende methodieken.

 

Toegepaste methodieken

Zeer belangrijk is het te weten en te begrijpen van wat er aan de hand is. Je zou dat kennistherapie kunnen noemen. Ik pas psychologische  behandelmethodieken toe, ontleend aan de cognitieve gedragstherapie of zingevingsprogramma’s. Soms gaat het om aandachtsregulering.

 

Samenwerking met andere hulpverleners

Ik heb goede contacten met collega’s, artsen die medicijnen kunnen en mogen voorschrijven. De neuroloog is belangrijk, soms een psychiater. Vaak helpen medicijnen bij parkinson veel beter dan psychologische therapieën, daarom wordt daar in mijn behandeling altijd over gesproken.

Ook heb ik goede contacten met lichaamstherapeuten die in staat zijn om een te hoog spanningsniveau te verlagen.

 

Vervolgtraject

De ervaring leert dat veel mensen na een eerste meer intensief contact, jaarlijks met drie tot vijf contacten toekunnen. De ziekte is progressief, dus gebeuren er steeds weer zaken waardoor het goed is om deze met elkaar te bespreken.

 

Andere hersenziekten

In mijn praktijk richt ik me vooral op mensen met parkinson, maar ik help ook mensen met andere hersenziekten.